1. Скільки місця на кухні потрібно для установки всіх меблів і обладнання у одній стіни?
При стандартному розміщенні - 360 см. Встановлюючи шафки та обладнання в один ряд, варто дотримуватися зручною черговості: холодильник, раковина, плита.
Раковина повинна стояти посередині, оскільки легкий доступ до води однаково важливий як під час попередньої підготовки продуктів, так і в процесі приготування їжі. Обладнання повинно бути розділене стільницями.
Мінімальна довжина стільниці між холодильником і раковиною, а також по обидві сторони плити - 40 см. На кожній кухні повинна бути робоча стільниця довжиною мінімум 80 см. При однорядному розташуванні вона, як правило, поділяє раковину і плиту. Можна помістити її між холодильником і раковиною.
Розташовуючи шафка в кутку, бажано встановити між його бічною частиною і стіною дистанційну планку, щоб зручніше відкривати дверцята і ящики.
При виборі меблів рекомендую цей сайт: mik-mebli.ua.
Зручний сайт де можна замовити якісні меблі не дорого.
2. Як підібрати обладнання до розмірів?
Навіть в маленькій кухні можна розмістити кухонну стінку довжиною 360 см. Вважається, що довжина всієї стільниці повинна бути не менше 200 см. У відкритому приміщенні існує багато можливостей для виконання цих умов: розташування у формі букви L, в два ряди, з півостровом або островом .
Мінімальна ширина закритої кухні - 180 см. У такому приміщенні можна помістити обладнання біля однієї стіни і зберегти відповідну відстань від другої. Закрита кухня з двома паралельними рядами шафок повинна мати ширину мінімум 240 см. У приміщенні з такою шириною можна також обмежитися розташуванням меблів та обладнання в один ряд, а біля другої стіни розмістити столик.
Однак тільки при ширині приміщення 250-270 см можливо поставити на кухні зручний стіл для чотирьох чоловік. Зазвичай при цьому меблі та обладнання розміщують у формі букви L.
3. Як розмістити кухонне обладнання?
Слід пам'ятати про те, що згідно з українськими нормами (СНиП 2.04.08-87 * «Газопостачання») в існуючих житлових будинках допускається установка газових плит:
в приміщеннях кухонь висотою не менше 2,2 м і об'ємом не менше: для газової плити з двома пальниками - 8 м3, з трьома - 12 м3, з чотирма пальниками - 15 м3, що мають вікно з кватиркою (фрамугою), витяжний вентиляційний канал та природне освітлення;
в кухнях з похилими стелями, що мають висоту в середній частині не менше 2 м, установку газового обладнання слід передбачати в тій частині приміщення, де висота становить не менше 2,2 м.
Пристрій водопроводу і каналізації повинне здійснюватися на підставі проекту, створеного з урахуванням вимог СНиП 2.04.01-85 «Внутрішній водопровід і каналізація будівель». Мийка часто розміщується під вікном - це робить роботу біля неї приємною завдяки гарному природному освітленню.
Посудомийну машину бажано розташовувати в безпосередній близькості від неї. Щоб усіма пристроями було зручно користуватися, відстані між ними не повинні бути дуже великими. Незалежно від способу розташування меблів та обладнання (однорядне, дворядне, у формі букви L), відстань від раковини до холодильника по прямій не повинно перевищувати 210 см, а від холодильника до плити - 270 см. Також ніщо не повинно заважати проходу між ними.
4. Які шафки підходять для кухні?
Підлогові шафи призначені для зберігання великих і важких речей.
В навісних - ми можемо розмістити тільки дрібні предмети, проте ці меблі знаходиться на рівні рук та очей, що дуже зручно. Якщо кухня не дуже маленька, можна облаштувати її, використовуючи лише покриття для шафки. В цьому випадку потрібно обладнати їх висувними ящиками і кошиками (до звичайних полкам в глибоких шафках можна дістатися, стоячи на четвереньках, що не дуже комфортно). На щастя, системи обладнання шафок дуже різноманітні, ними зручно користуватися.
Не виникає проблем навіть з кутовий кухонними меблями, бо можна купити не тільки корзину на трьох колесах і одному колесі, але також так званий magic box, тобто два кошики, які ховаються одна за одною.
Високі підлогові шафки й пристрої (шафки cargo, холодильник з морозильною камерою, духовку з мікрохвильовою піччю) ми можемо згрупувати і розмістити у відповідному функціональному, але не дуже видному місці кухні, щоб вони візуально обтяжували приміщення. Можна вбудувати їх в стінну нішу (що дозволяє нівелювати їх глибину).
Шафки різного виду, маленькі і великі, більш високі і більш низькі, по-різному ділять і заповнюють простір. Подивимося на кожну стіну окремо і постараємося створити з них естетичну композицію.
Композиція - це не максимально можливе захаращення всій поверхні стін, а компоновка в певному порядку вільних і заповнених просторів. Варто подбати про те, щоб графічний малюнок дверцят шафок, духовки, мікрохвильової печі або пароварки був упорядкованим.
|